Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 οι καταρτιζόμενες της ειδικότητας «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων», Β΄ εξαμήνου, στο πλαίσιο του μαθήματος «Παιδική Λογοτεχνία» επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη, όπου είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους της βιβλιοθήκης και να μελετήσουν  παιδικά βιβλία, ενώ η βιβλιοθηκονόμος κα Κωνσταντίνα Κεσσέ ενημέρωσε τις καταρτιζόμενες για τον τρόπο οργάνωσης και ταξινόμησης των Βιβλίων, το περιεχόμενο του παιδικού Τμήματος της βιβλιοθήκης, τις  δράσεις της Βιβλιοθήκης για το παιδικό βιβλίο  και την οργάνωση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη δημιουργική απασχόληση παιδιών  προσχολικής ηλικίας. 

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν και συζήτησαν με τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Δέσποινα Φίλιου, για τον τρόπο συγγραφής ενός παιδικού βιβλίου, τα θέματα που παρουσιάζονται σε αυτό, την εικονογράφησή  του και τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο παιδί και το συγγραφέα.

Τέλος, στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης, πραγματοποιήθηκε  η παράδοση  της ενότητας του μαθήματος για την «γωνιά της βιβλιοθήκης», τη σπουδαιότητα, το ρόλο, τις προϋποθέσεις οργάνωσής της, και τη δημιουργική αξιοποίησή των βιβλίων στον παιδικό σταθμό.

Τις καταρτιζόμενες συνόδευσε η εκπαιδεύτρια Εύη Ψαρρού.

Οι σπουδάστριες της ειδικότητας και η εκπαιδεύτρια εκφράζουν ειλικρινείς ευχαριστίες στο Προσωπικό της Βιβλιοθήκης και την Τμηματάρχη Βιβλιοθηκών, Μουσείων, Πινακοθηκών και Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη κ. Στεφανία Καζάκη για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο κτήριο της «Παλαιάς Βουλής»  

Το μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην πλατεία Κολοκοτρώνη επισκέφτηκε το Β΄ εξάμηνο της ειδικότητας Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων του ΔΙΕΚ Νίκαιας στα πλαίσια του μαθήματος Ελληνική λαϊκή τέχνη, την Τρίτη 12-3-2019.

Το κτήριο που θεμελιώθηκε το 1858 έχει μακρά ιστορία άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους: σχεδιάστηκε αρχικά για να στεγάσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τη Γερουσία. Παραχωρήθηκε κατόπιν, με απόφαση του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος προκειμένου να στεγάσει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Η Εταιρεία εγκαταστάθηκε στη λεγόμενη «Παλαιά Βουλή» το 1960 και δύο χρόνια αργότερα άνοιξε για το κοινό η νέα έκθεση του μουσείου.

Στα πλαίσια της επίσκεψης οι καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία:

  1. Να γνωρίσουν τι περιλαμβάνει ένα ιστορικό μουσείο.
  2. Να δουν έργα λαϊκής τέχνης (ακρόπρωρα, κοσμήματα φορεσιάς, χρηστικά αντικείμενα, παραδοσιακά ενδύματα και τοπικές ενδυμασίες κ.α.).
  3. Να θαυμάσουν τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Παναγιώτη Ζωγράφου.
  4. Να γνωρίσουν γιατί το συγκεκριμένο μουσείο θεωρείται «μουσείο μέσα στο μουσείο».
  5. Να γνωρίσουν τις ιστορικές συλλογές του μουσείου.

Τους καταρτιζόμενους συνόδευσε η εκπαιδεύτρια Κατερίνα Τζαμαλή