2024Α – “Ειδικός Αισθητικής και Τέχνης του Μακιγιάζ” Β’ & Δ’ Εξαμήνου – συμμετοχή στο 1ο Beauty Show 2024

Η Πειραματική ΣΑΕΚ Νίκαιας συμμετείχε στο 1ο Beauty Show ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΣΑΕΚ που συνδιοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά με το Δήμο Πειραιά στις 24/04/2024 στο Σ. Ε. Φ.

Μπορεί να είναι εικόνα 12 άτομα, άτομα που χαμογελούν και νοσοκομείο

Η εκδήλωση αυτή εκτός από μια γιορτή ομορφιάς ήταν και μια ευκαιρία προβολής των δημιουργιών των καταρτιζομένων της ειδικότητας “Ειδικός Αισθητικής και Τέχνης του Μακιγιάζ” και διασύνδεσης τους με τους επαγγελματίες του χώρου και την αγορά εργασίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαμε στο 1ο Beauty Show. Ελπίζουμε να καθιερωθει ως θεσμός τον οποίο θα υποστηρίξουμε. Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και κυρίως στους συμμετέχοντες σπουδαστές και τους εκπαιδευτές τους.

Μπορεί να είναι εικόνα 17 άτομα και εξέδρα
Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα και κείμενο

Μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο της συμμετοχής μας στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.facebook.com/ieknikaias/videos/739326195078078?locale=el_GR

2024Α – Ημερίδα Διάχυσης Αποτελεσμάτων Προγράμματος Erasmus+

Την Τρίτη, 4 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην
Αίθουσα Εκδηλώσεων της Πειραματικής ΣΑΕΚ Νίκαιας (Πέτρου Ράλλη 182,
Νίκαια) Ημερίδα με τίτλο «Going Europe» με θέμα την ενημέρωση για τα
ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ και τη διάχυση των αποτελεσμάτων του
προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ με τίτλο «Πρακτική Άσκηση: Καινοτόμες
Ευρωπαϊκές Τεχνικές Ανάπτυξης Δεξιοτήτων στους τομείς της Προσχολικής
Αγωγής και της Αισθητικής Φροντίδας» (Κωδικός Σχεδίου:2023-1-EL01-KA122-
VET-000134580), που υλοποίησε η Πειραματική ΣΑΕΚ Νίκαιας το 2024.

Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας η Διευθύντρια, κυρία Φλαμπούρη Φραντζέσκα, παρουσίασε στην κατάμεστη από μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας αίθουσα τις βασικές αρχές και τους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, τις μαθησιακές ευκαιρίες που προσφέρει και τη συμβολή του στην εκπαιδευτική, επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη τόσο των συμμετεχόντων όσο και της ευρύτερης κοινότητας.


Στο δεύτερο μέρος οι καταρτιζόμενες και οι συνοδοί εκπαιδευτές τους, που
συμμετείχαν στις δύο ροές κινητικότητας, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του
εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ της Πειραματικής ΣΑΕΚ Νίκαιας, η μία
στην Ισπανία και η δεύτερη στην Ιταλία, μοιράστηκαν με το κοινό την όμορφη και
πολύτιμη εμπειρία τους. Αρχικά η εκπρόσωπος της ομάδας των δέκα (10)
συμμετεχόντων της ειδικότητας «Ειδικός Αισθητικής και Τέχνης του
Μακιγιάζ» παρουσίασε τη ροή που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη της
Ισπανίας από 5 έως 20 Μαρτίου 2024 σε συνεργασία με τον εταίρο Moveu και
ακολούθησε η εκπρόσωπος των δέκα (10) συμμετεχόντων της ειδικότητας
«Βοηθός Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας», παρουσιάζοντας τη ροή που
πραγματοποιήθηκε στο Άσκολι Πιτσένο και τη Ρώμη από 07 έως 22 Απριλίου
2024 σε συνεργασία με τον εταίρο CO.Eur.

Με την παραστατική και πηγαία παρουσίασή τους και το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (προβολή βίντεο), που περιλάμβανε τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα τόσο από το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τους πρόγραμμα όσο και από τον ελεύθερο χρόνο τους, μετέδωσαν τη βαθιά ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό τους για την εμπειρία που έζησαν. Τόνισαν τα πολλαπλά οφέλη που αποκόμισαν, τις γνώσεις και τις δεξιότητες
αιχμής που απέκτησαν σχετικά με την ειδικότητά τους αλλά και τις ψηφιακές και
επικοινωνιακές δεξιότητες, όπως και την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος,
συνεργατικότητας, προσαρμοστικότητας και καλλιέργειας διαπολιτισμικής
συνείδησης και ευρωπαϊκής ταυτότητας. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ως
δράση εξωστρέφειας τους άνοιξε νέους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς
ορίζοντες.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της Ημερίδας, έγινε η απονομή των εγγράφων
κινητικότητας Europass, που αναγνωρίζουν επίσημα και επικυρώνουν τις
γνώσεις, τις δεξιότητες και τα προσόντα των σπουδαστριών που αποκτήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα της κινητικότητάς τους και συμβάλλουν στη μεγαλύτερη
διαφάνεια των προσόντων τους στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.

2024Α – “Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων” Δ’ Εξαμήνου – εθελοντική δράση στο Χαμόγελο του Παιδιού

Την Πέμπτη 19/06/24 ολοκληρώθηκε η εθελοντική δράση θεατρικού παιχνιδιού ομάδας καταρτιζομένων της ειδικότητας “Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων” Δ’ Εξαμήνου που οργανώθηκε από την εκπαιδεύτρια του εργαστηριακού μαθήματος “Παιχνίδι-Θεατρικό Παιχνίδι”, κυρία Χέλιου Ειρήνη, και πραγματοποιήθηκε υπό της καθοδήγηση και εποπτεία της.

Συμμετείχαν οι εκπαιδευόμενες  Παρασκευή Παπαϊωάννου, Κατερίνα Κυριακοπούλου, Κάτια Μοσχονικολάκη, Κωνσταντίνα Οικονόμου, Νταϊάνα Ράκο και Ειρήνη Φραγκοπανάγου.

Ο χρόνος κύλησε σαν νεράκι και οι καταρτιζόμενες της ΣΑΕΚ εμψύχωσαν την ομάδα των μικρών μας φίλων με κέφι, ενσυναίσθηση, φροντίδα αλλά και κριτική ικανότητα, ωριμότητα, ευελιξία, ποιότητες απαραίτητες για το ρόλο του εμψυχωτή. Οι ένοικοι της δομής αφέθηκαν και το πολύ δημιουργικό δίωρο ολοκληρώθηκε με αγκαλιές από τους μικρούς μας φίλους και με την πρόσκληση για εκ νέου διοργάνωση.

2024Α – “Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου” Δ’ Εξαμήνου – συμμετοχή στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διασωστικών Δεξιοτήτων

Στις 13/04/2024 ομάδα καταρτιζομένων της ειδικότητας “Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου” Δ’ Εξαμήνου συμμετείχε στον 2ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό Διασωστικών Δεξιοτήτων. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Άργους, υπό την επιστημονική επιμέλεια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» και την υποστήριξη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και διεξήχθη με τον εργαστηριακό εξοπλισμό, χορηγία του Ιδρύματος Ι. Σπ. Λάτση.

Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν οι ΣΑΕΚ του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, η ΣΑΕΚ ΔΥΠΑ Λαμίας με δυο τετραμελείς ομάδες, η Πειραματική ΣΑΕΚ Νίκαιας και η ΣΑΕΚ Άργους. Το γεγονός της συμμετοχής τόσο απομακρυσμένων δομών εκπαίδευσης αποδεικνύει την αναγνώριση της σημασίας και της πρωτοτυπίας της δράσης αλλά ταυτόχρονα και το ζωηρό ενδιαφέρον και ουσιαστική ενασχόληση με τον προνοσοκομειακό χώρο και άλλων δομών εκπαίδευσης.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία  είχε η αξιολογική επιτροπή, που θέσπισε τα κριτήρια και λειτούργησε ακριβοδίκαια προς όλες τις ομάδες.

Στο αγωνιστικό κομμάτι ο διαγωνισμός διαρθρώθηκε σε μια εισαγωγική φάση απαντήσεων σε τεστ κλειστού τύπου ερωτήσεων, στη φάση διαχείρισης ενός παθολογικού περιστατικού, στην επόμενη φάση διαχείρισης ενός τραυματολογικού περιστατικού, ενώ στον τελικό οι δυο φιναλίστ διαγωνίστηκαν στη διαχείριση μαζικού υγειονομικού συμβάντος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, ενώ από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης χαιρέτησε ο κ. Δαμάλας Σωτήρης, αντιδήμαρχος Δήμου Άργους – Μυκηνών σε θέματα νεολαίας, αθλητισμού και εθελοντισμού και ο πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής, κ. Βαρδάκας.

2024Α – “Βοηθός Φαρμακείου” Β’ Εξαμήνου – εκπαιδευτική επίσκεψη στην Adelco

Στις 11 Ιουνίου 2024 οι καταρτιζόμενες/-οι πραγματοποίησαν με τις εκπαιδεύτριες του εργαστηριακού μαθήματος “Αναλυτική Χημεία ΙΙ” εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις (γραφεία και παραγωγή) της φαρμακοβιομηχανίας Adelco στο Μοσχάτο.

Η επίσκεψη περιλάμβανε:

(α) ενημέρωση από τα στελέχη της εταιρείας για την ιστορία, τη λειτουργία και την εξέλιξη της εταιρίας

(β) αναλυτική ξενάγηση στα γραφεία και στο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, επίδειξη λειτουργίας διαφόρων εργαστηριακών συσκευών, χρωματογράφων, φασματόμετρων, συσκευών προετοιμασίας και επεξεργασίας δειγμάτων

(γ) αναλυτική ξενάγηση σε όλους τους χώρους παραγωγής της βιομηχανίας

(δ) ξενάγηση στην μονάδα επεξεργασίας νερού

(ε) ξενάγηση στους αποθηκευτικούς χώρους πρώτων υλών, ημιέτοιμων και τελικών προϊόντων.

Οι καταρτιζόμενοι έδειξαν ενθουσιασμό με την επαφή τους με τον σύγχρονο εξοπλισμό και τις διατάξεις και εμπλούτισαν σημαντικά τις γνώσεις και δεξιότητές τους.

2024Α – “Βοηθός Φαρμακείου” Β’ Εξαμήνου – εκπαιδευτική επίσκεψη στα Εργαστήρια Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών και Κοσμετολογίας του ΠΑΔΑ

Στις 22 Μαΐου 2024 οι καταρτιζόμενες/-οι της ειδικότητας “Βοηθός Φαρμακείου” Β’ Εξαμήνου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος “Αναλυτική Χημεία ΙΙ”, πραγματοποιήσαν με τις εκπαιδεύτριες του μαθήματος εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών» της Σχολής Γραφιστικής και στο «Εργαστήριο Κοσμετολογίας» της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στο «Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών» τους δόθηκε η ευκαιρία:

–  να ασκηθούν στη χρήση του φασματοφωτόμετρου υπεριώδους-ορατού για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης διαλυμάτων και φαρμακευτικών σκευασμάτων

– να ασκηθούν στη χρήση του περιστροφικού ρεόμετρου–ιξωδόμετρου, όπου προσδιόρισαν το ιξώδες καλλυντικών κρεμών και γαλακτωμάτων.

Στο «Εργαστήριο Κοσμητολογίας» τους δόθηκε η ευκαιρία:

– να γνωρίσουν και να χειριστούν εξοπλισμό παρασκευής καλλυντικών σκευασμάτων και συσκευών ποιοτικού ελέγχου τους, όπως συσκευές χρωματογραφίας.

Οι καταρτιζόμενες/-οι έδειξαν ενθουσιασμό με την επαφή τους με τον σύγχρονο εξοπλισμό και τις διατάξεις και εμπλούτισαν σημαντικά τις γνώσεις και δεξιότητές τους.

2024Α – “Βοηθός Φυσικοθεραπευτή” Β’ Εξαμήνου – εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας ΑΛΦΑ

Στις 27 Μαρτίου 2024 οι καταρτιζόμενες/-οι της ειδικότητας “Βοηθός Φυσικοθεραπευτή” Β’ Εξαμήνου στο πλαίσιο του θεωρητικού μαθήματος “Άσκηση: Ασφάλεια και Εφαρμογή Ι” πραγματοποίησαν με την εκπαιδεύτρια του μαθήματος εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας ΑΛΦΑ. 

Οι καταρτιζόμενες/-οι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συνεδρίες ασθενών σε πραγματικές συνθήκες και ήρθαν σε επαφή με διαφορετικούς εξοπλισμούς και θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στον χώρο της φυσικοθεραπείας. Επιπλέον τους έγινε ενημέρωση και επίδειξη της μεθόδου clinical pilates, μια από τις πιο σύγχρονες μεθόδους στον τομέα της θεραπευτικής άσκησης.

2024Α – “Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας” Δ’ Εξαμήνου – εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων

Στις 22/04/2024 οι καταρτιζόμενες/-οι της ειδικότητας “Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας” Δ’ Εξαμήνου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων, συνοδευόμενοι από τον εκπαιδευτή του θεωρητικού μαθήματος “Διαχείριση Κρίσεων”.

Οι καταρτιζόμενες/-οι ενημερώθηκαν από τα εξειδικευμένα στελέχη του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου για τρόπους και τεχνικές διαχείρισης κρίσεων, μέσα από πρακτικά παραδείγματα (case studies) και τους δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους πάνω σ’ αυτόν τον τομέα.

2024Α – “Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας” Δ’ Εξαμήνου – υποδοχή υπευθύνου Skywalker

Στο πλαίσιο του θεωρητικού μαθήματος “Διαχείριση Κρίσεων” οι καταρτιζόμενες/-οι της ειδικότητας “Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας” Δ’ Εξαμήνου παρακολούθησαν  ομιλία του επιχειρησιακού Διευθυντή της Skywalker Σωτήρη Χατζηϊωαννιδη.

Ο κύριος Χατζηϊωαννιδης προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές στους φοιτητές για το πώς να αξιοποιήσουν στο έπακρο την πρακτική τους. ενώ απάντησε σε διάφορα ερωτήματα και απορίες των καταρτιζόμενων όσον αφορά την καλύτερη προετοιμασία τους στις συνεντεύξεις ενόψει της επικείμενης εισόδου τους στην αγορά εργασίας.

2024Α – “Ειδικός Αισθητικής και Τέχνης του Μακιγιάζ” Δ’ Εξαμήνου – συμμετοχή στην εκδήλωση Make a Wish

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και εκπλήξεων πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση του Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) την Τρίτη, 12 Μαρτίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Για τον κόσμο των ευχών ήταν ένα ΠΛΗΡΕΣ 2023. Ο οργανισμός συνέχισε να γεμίζει αυτό που παιδιά και γονείς αναφέρουν ως «κενό» όπως ανέφερε και η Πρόεδρος του οργανισμού, Υβέτ Κοσμετάτου: το κενό της παιδικότητας, της καθημερινής επικοινωνίας… της μοναξιάς που επιφέρει μία σοβαρή ασθένεια. Το 2023 εκπληρώθηκαν 316 ευχές παιδιών με σοβαρές ασθένειεςΗ “πλήρωση” του κενού μεταμορφώθηκε σε ΕΚ-ΠΛΗΡΩΣΗ!

Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε η Γεωργία Αβασκαντήρα, εθελόντρια και φίλη του οργανισμού, με τη Φωτεινή, ένα ταλαντούχο παιδί ευχής προ 5ετίας, ενώ φέτος και για πρώτη φορά επί σκηνής εκπληρώθηκε η ευχή της Αργυρούς που ονειρεύεται να σταθεί στα πόδια της και να χορέψει και της Όλγας που απέκτησε ένα πιάνο και επιθυμούσε να παίξει στο Μέγαρο Μουσικής μπροστά σε κοινό. Ο Μάριος μας έδωσε μαθήματα αξιοπρέπειας και δύναμης μέσα από μία μοναδική συνέντευξη στην αγαπημένη Πρέσβειρα του οργανισμού, Φαίη Σκορδά, και ο Λυμπέρης, παιδί ευχής και εθελοντής … πιανίστας του Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος, συνόδευσε με τη μουσική του, τόσο τον Κωνσταντίνο Αργυρό, όσο και την υπέροχη και πανέμορφη Όλγα μας!

1500 συμμετέχοντες απέτισαν φόρο τιμής στα παιδιά που χάθηκαν, ενώ οι γονείς τους ήταν εκεί υποστηρίζοντας το έργο του οργανισμού. Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία με πλήθος επωνύμων #WishMaker να δίνουν το παρόν και την αγάπη τους στα παιδιά ευχής που βρίσκονταν στην εκδήλωση.

Οι καταρτιζόμενες/-οι που συμμετείχαν συνέβαλαν στο μακιγιάζ των παιδιών και των οικογενειών τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της βραδιάς: θεατρικό μακιγιάζ σε 5 άτομα, απλό μακιγιάζ (βάση-ρουζ-μάτια-χείλη) σε 17 γυναίκες και διακριτικό μακιγιάζ (πούδρα-ρουζ) σε 17 παιδιά. Τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν της εταιρείας Kryolan.