ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ: “Social Media & Επαγγελματική Σταδιοδρομία”

Το Πειραματικό ΔΙΕΚ Νίκαιας διοργανώνει Ημέρα Καριέρας με θέμα “Social Media & Επαγγελματική Σταδιοδρομία”, την Τετάρτη, 31/05/2023, στον Πολυχώρο “Μάνος Λοΐζος”, Θηβών 245, Νίκαια – Άγ. Ιωάννης Ρέντης.

Κύριο στόχο της εξωστρεφούς αυτής δράσης του ΔΙΕΚ αποτελεί η διευκόλυνση της ένταξης των καταρτιζομένων στην αγορά εργασίας μέσω της άμεσης επαφής και διασύνδεσής τους με επιχειρήσεις.

Οι καταρτιζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες και εισηγήσεις από ειδικούς Συμβούλους Σταδιοδρομίας και επαγγελματίες αναφορικά με το ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν στην εποχή μας τα Social Media στην αναζήτηση θέσεων πρακτικής άσκησης και εργασίας και εν γένει στην επαγγελματική τους δικτύωση.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε ενημερωθείτε από το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης που ακολουθεί:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΕΚ 19-22/05/2023

Σας ενημερώνουμε ότι τα Δημόσια ΙΕΚ που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή, 19/05/2023, και τη Δευτέρα, 22/05/2023, λόγω των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023.

2022Β – “Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων” Α΄ Εξαμήνου – Εκπ/κή Επίσκεψη στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης

Μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης

Την Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022, οι καταρτιζόμενες/-οι της ειδικότητας «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων» Α΄ εξαμήνου επισκέφθηκαν το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, που βρίσκεται στην Πλάκα. Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4 έως 14 ετών και προτείνει μια διαφορετική εκπαιδευτική προσέγγιση, τη μάθηση μέσω της Τέχνης.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος των Τεχνικών και είχε ως στόχο οι σπουδαστές και μελλοντικοί επαγγελματίες :

-να έρθουν σε επαφή με την παιδική Τέχνη,

-να γνωρίσουν καλές παιδαγωγικές πρακτικές για την αξιοποίηση της τέχνης ως μέσο έκφρασης των μικρών παιδιών και

-να αναγνωρίσουν τη δημιουργική συμβολή της Τέχνης στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι καταρτιζόμενοι  περιηγήθηκαν  στα εκθέματα και παρακολούθησαν το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες:  “Μόνος ή Μοναδικός; Διαφορετικότητα και Ρατσισμός”. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες τις έννοιες της διαφορετικότητας και του ρατσισμού μέσω της σύγχρονης εκπαιδευτικής προσέγγισης «μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης» και ειδικότερα αντλώντας ερεθίσματα από τα εκθέματα, έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών

  • με την καθοδήγηση του ερμηνευτή
  • με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων
  • με  φύλλα εργασίας
  • αξιοποιώντας ποικίλα εκφραστικά μέσα και εικαστικά παιχνίδια

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν σε εργαστήριο ζωγραφικής, όπου ο καθένας δημιούργησε το ατομικό του έργο.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι εκπαιδευόμενοι αναγνώρισαν την αξία της παιδικής τέχνηςενώ ταυτόχρονα διεύρυναν τους ορίζοντές τους  ως προς τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη από τα μικρά παιδιά. Παράλληλα ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα διαφορετικότητας και στους τρόπους προσέγγισής τους με τα μικρά παιδιά.

2022Β – “Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας” – Εκπ/κή Επίσκεψη στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022, οι καταρτιζόμενες/-οι της ειδικότητας “Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας” Α΄ Εξαμήνου στα πλαίσια του εργαστηριακού μαθήματος «Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα» πραγματοποίησαν επίσκεψη στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να παρακολουθήσουν το μάθημα «Προπαγάνδα και ΜΜΕ», το οποίο διδάσκει ο εκπαιδευτής κος Ταστσόγλου Μιχαήλ και σχετίζεται με το γενικότερο αντικείμενο των σπουδών τους.

Το συγκεκριμένο μάθημα χωριζόταν σε τρεις ενότητες. Η πρώτη αφορούσε την ανάλυση του μοντέλου προπαγάνδας του Τσόμσκι και του τρόπου που κατασκευάζεται η συναίνεση στις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά και άσκηση σε ομάδες. Οι ομάδες ήταν μεικτές (φοιτητές/φοιτήτριες και καταρτιζόμενοι/-ες μαζί), ενώ σε δύο από τις τέσσερις ομάδες ορίστηκαν ως αρχηγοί καταρτιζόμενες του ΙΕΚ.

Η δεύτερη περιελάμβανε ανάλυση της προπαγάνδας και των χρωμάτων της. Για αυτό το λόγο είχε προηγηθεί μία εισαγωγή στο μάθημα Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα στις 3 Νοεμβρίου του 2022. Η δεύτερη ενότητα ολοκληρώθηκε με συζήτηση.

Η τελευταία ενότητα του μαθήματος αφορούσε το σχεδιασμό διαφημιστικής καμπάνιας, ενότητα, η οποία σχετίζεται άμεσα με το αντικείμενο κατάρτισης των εκπαιδευομένων.

Ακολούθησε συζήτηση και ανατροφοδότηση σχετικά με το αντικείμενο του μαθήματος , τις ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές που αξιοποιήθηκαν  αλλά και με την  εμπειρία που αποκόμισαν από την επίσκεψη και τη διάδρασή τους με τους φοιτητές του  τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

2022Β – “Ειδικός Αισθητικής και Τέχνης του Μακιγιάζ” Α΄ Εξαμήνου – Σεμινάριο μακιγιάζ

Την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον χώρο του πειραματικού ΔΙΕΚ Νίκαιας από την εταιρία SKIN4SIN. Η υπεύθυνη της εταιρίας, κυρία Ελένη Γαμβριά Δασκαλάκη, παρέθεσε σεμινάριο μακιγιάζ στις/στους καταρτιζόμενες/-ους Α΄ Εξαμήνου της ειδικότητας “Ειδικός Αισθητικής και Τέχνης του Μακιγιάζ”.

Αρχικά οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να δουν και να δοκιμάσουν τα καινοτόμα προϊόντα ντεμακιγιάζ της εταιρίας, τα οποία περιέχουν αλόη, χαμομήλι και χαβιάρι και καταπραΰνουν και ενυδατώνουν πρόσωπο.

Έπειτα έγινε η επίδειξη ενός μακιγιάζ μπαλαντέρ, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί από το πρωί έως το βράδυ. Χρησιμοποιήθηκε σαν κρέμα βάση η matcream, κατάλληλη και για λιπαρά-ακνεϊκά δέρματα, καθώς αφήνει την αίσθηση πούδρας και δεν επιβαρύνει το δέρμα. Αντί για μεικάπ τοποθετήθηκε το primercanvas με χρώμα που προσφέρει έξτρα κάλυψη και περιέχει υαλουρινικό οξύ που γεμίζει τις ρυτίδες και βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος όπου το κάνει επίσης κατάλληλο για ακνεϊκά και δέρματα με ουλές. Οι φωτοσκιάσεις έγιναν με τερακότα και οι λάμψεις με γκλίτερ ρουζ, για να μην επιβαρύνουμε την επιδερμίδα. Οι σκιές ματιών περιέχουν χαβιάρι για καλύτερη εφαρμογή και αποτέλεσμα διαρκείας. Τέλος χρησιμοποιήθηκε περίγραμμα χειλιών και ματ κραγιόν με τζίντζερ για έξτρα όγκο στα χείλη και λιπγκλος για λίγη λάμψη και ενυδάτωση.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης επιλύθηκαν πολλές απορίες που είχαν οι σπουδαστές σχετικά με όσα ειπώθηκαν κατά την παρουσίαση, αλλά και γενικότερα σε ό,τι αφορούσε το μακιγιάζ αλλά και τα προϊόντα προσώπου της εταιρίας, καθώς επίσης υπήρξε και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της κα Ελένης και των σπουδαστών.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την εταιρία SKIN4SIN και την κυρία Γαμβριά για την χορηγία που έκανε στο ΙΕΚ μας αφήνοντας όλα τα καλλυντικά που χρησιμοποιήθηκαν στην παρουσίαση, για να τα δοκιμάσουν οι σπουδαστές, καθώς και για τις φοβερές προσφορές σε όλα τα προϊόντα της εταιρίας για να μπορέσουν να τα αποκτήσουν.

2022B – Βοηθοί Φαρμακείου Α΄ Εξαμήνου – Εκπ/κή Επίσκεψη στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών του ΠΑ.Δ.Α.

Στα πλαίσια του εργαστηριακού μαθήματος “Αναλυτική Χημεία” οι καταρτιζόμενες/-οι της ειδικότητας “Βοηθός Φαρμακείου” Α΄ Εξαμήνου, πραγματοποίησαν εκπαιδεύετική επίσκεψη σε δύο ομάδες, στις 05 και 06 Δεκεμβρίου 2022, στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτριών Θ. Φιλιππακοπούλου και Ε. Γρηγοριάδου, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν τη λειτουργία αρκετών εργαστηριακών συσκευών.

–  Παρακολούθησαν τη λειτουργία στήλης απιονισμού νερού, τους εξηγήθηκε ο τρόπος λειτουργίας της και οι ιδιότητές της και την χρησιμοποίησαν για την παραγωγή απιονισμένου νερού, το οποίο μετέφεραν για χρήση στο Εργαστήριο του Πειραμτικού ΔΙΕΚ Νίκαιας.

– Περιεργάστηκαν ηλεκτρονική συσκευή φυγοκέντρησης, τους εξηγήθηκε ο τρόπος λειτουργίας της και την χρησιμοποίησαν σε διάφορες στροφές λειτουργίας, για να διαχωρίσουν αιωρήματα λάσπης και κιμωλίας.

– Συναρμολόγησαν συσκευή διήθησης κενού, τους εξηγήθηκε ο τρόπος λειτουργίας της καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της υδραντλίας κενού καθώς και της ηλεκτρικής αντλίας κενού.

– Συναρμολόγησαν και έθεσαν σε λειτουργία διάταξη βρασμού με κάθετο ψυκτήρα και επαναρροή του υγρού.

– Χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό πεχάμετρο, πήραν μετρήσεις pH σε διάφορα υγρά και χρησιμοποίησαν ρυθμιστικά διαλύματα.

– Χρησιμοποίησαν συσκευή ανάδευσης vortex και τους εξηγήθηκε η λειτουργία της.

– Χρησιμοποίησαν συσκευή ομογενοποίησης γαλακτωμάτων, τους εξηγήθηκε η λειτουργία της και χρησιμοποιήθηκε για ανάμιξη νερού και ελαίου με προσθήκη γαλακτωματοποιητή. Τέλος παρασκευάστηκε με τη βοήθειά της συσκευής καλλυντική κρέμα πολύ καλής ποιότητας.

– Τους εξηγήθηκε η λειτουργία του λουτρού υπερήχων και το χρησιμοποίησαν για διασπορά υλικών.

– Είδαν ντουλάπα φύλαξης αντιδραστηρίων με σύστημα αναρρόφησης ατμών καθώς και διάταξη απαγωγού.

– Χρησιμοποίησαν συσκευές μαγνητικής ανάδευσης και θέρμανσης, ξηραντήρες, πυριαντήριο και διάταξη απλής διήθησης. Τους εξηγήθηκε η λειτουργία τους.

– Έθεσαν σε λειτουργία σφαιρόμυλο ανάμιξης υλικών.

– Ζύγισαν διάφορα αντιδραστήρια με αναλυτικό ζυγό 4 δεκαδικών ψηφίων.

– Χρησιμοποίησαν αυτόματες πιπέτες για μεταφορά υγρών δειγμάτων.

Οι καταρτιζόμενοι έδειξαν ενθουσιασμό με την επαφή τους με τον εν λόγω εξοπλισμό και εμπλούτισαν σημαντικά τις γνώσεις και δεξιότητές τους. Εξέφρασαν την επιθυμία να επαναλάβουν την επίσκεψη και στο επόμενο εξάμηνο, ώστε να χειριστούν κι άλλα όργανα που εμπίπτουν στη ύλη του μαθήματος στο επόμενο εξάμηνο.

2022Β – Εκπαιδευτική επίσκεψη των καταρτιζομένων των ειδικοτήτων “Ειδικός Αισθητικής και Τέχνης του Μακιγιάζ” και “Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας –Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής” στην Έκθεση BEAUTY στο MEC Παιανίας

Το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των σπουδαστών της ειδικότητας «Ειδικός Αισθητικής και Τέχνης του Μακιγιάζ» και «Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας –Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής» Α’ & Γ΄εξαμήνου στη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματιών Αισθητικής “BEAUTY GREECE”
στο MEC Παιανίας.

Οι καταρτιζόμενες/-οι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα πολλών εταιριών, γνωστών και καθιερωμένων αλλά και νέων, και να ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αισθητικής και της περιποίησης άκρων.

Επιπλέον, παρακολούθησαν παρουσιάσεις εταιριών, στις οποίες έγινε επίδειξη νέων τεχνικών στο ημιμόνιμο μακιγιάζ και το bodypainting, στην περιποίηση άκρων και την ονυχοπλαστική. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν επαγγελματικά προϊόντα, μηχανήματα και καλλυντικά.Η επίσκεψη στην Έκθεση ήταν μία σημαντική εμπειρία για τις/τους καταρτιζόμενες/-ους, γιατί ήρθαν σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου, συνομίλησαν μαζί τους, γνώρισαν τα προϊόντα και τα χαρακτηριστικά τους. Με αυτόν τον τρόπο σχημάτισαν μια πιο εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη άποψη για αυτά και αποσαφήνισαν τα κριτήρια επιλογής των προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

2022Β – Ημερίδα: Πρακτική Άσκηση και είσοδος στην αγορά εργασίας

Την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023, στο αμφιθέατρο του Πειραματικού ΔΙΕΚ Νίκαιας πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα την πρακτική άσκηση των καταρτιζομένων των ΙΕΚ και τους όρους και τις προϋποθέσεις εισόδου τους στην αγορά εργασίας μετά την αποφοίτησή τους, με συμμετοχή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, της Skywalker και της Ευρωκλινικής Αθηνών.

Οι ομιλίες επικτρώθηκαν σε θέματα όπως:

α. στρατηγικές εντοπισμού προσφερόμενων θέσεων εργασίας,

β. διερεύνηση επαγγελματικού περιβάλλοντος,

γ. σύνταξη και αποστολή βιογραφικού σημειώματος,

δ. τεχνικές αυτοπαρουσίασης και επιτυχημένης συνέντευξης,

ε. καλλιέργεια δεξιοτήτων-κλειδιών (soft και functional skills) για την επιτυχή ένταξη στην αγορά εργασίας, (επικοινωνία, συνεργατικότητα, υπευθυνότητα, ευελιξία, δημιουργικότητα, ανάληψη πρωτοβουλιών, επίλυση προβλημάτων και

στ. απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω της πρακτικής άσκησης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν οι καταρτιζόμενοι του Γ’ Εξαμήνου όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία στη συζήτηση με τους προσκεκλημένους φορείς και επιχειρήσεις να διατυπώσουν απορίες και να ακούσουν προτεινόμενες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως αντιμέτωποι για πρώτη φορά με την ανζήτηση και εύρεση εργασίας με αντικείμενο συναφές της κατάρτισής τους.

2022Β – Βοηθοί Νοσηλευτικής Γεν. Νοσηλείας Α’ Εξαμήνου – Εκπ/κή Επίσκεψη στο Ψ.Ν.Α. “Δρομοκαΐτειο”

Στις 08/12/2022 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των καταρτιζομένων της ειδικότητας “Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας” Α΄ Εξαμήνου στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο και συγκεκριμένα στα τρία κτίρια, Δάφτσειο, Άγιος Ισίδωρος και Παλιό Τυπογραφείο . Τα εν λόγω κτίρια είναι ιστορικής και συμβολικής σημασίας, καθώς με τη συμμετοχή των εικαστικών τεχνών διαμορφώθηκαν σε μουσεία προσομοιώνοντας και αναπαριστώντας τις άθλιες συνθήκες εγκλεισμού των ψυχικά πασχόντων περασμένων δεκαετιών. Με τη βοήθεια των τεχνών και τη συμβολή ηχητικών ντοκουμέντων οι καταρτιζόμενες/-οι κατανόησαν τον τρόπο που η κοινωνία και οι ιατρονοσηλευτικές επιστήμες εκείνης της εποχής αντιμετώπιζαν τους ψυχικά πάσχοντες, τα καταστροφικά αποτελέσματα του εγκλεισμού τους και της κοινωνικής απομόνωσης, βγάζοντας συμπεράσματα όχι μόνο για τους ασθενείς εκείνης της εποχής, αλλά διαχρονικά και για τους πολίτες των σύγχρονων κοινωνιών της covidμ και μεταcovid εποχής.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη