Σας προσκαλέσουμε στην Ημέρα Καριέρας με θέμα “Επαγγελματική Δικτύωση και Ευκαιρίες Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας” που διοργανώνει η Πειραματική ΣΑΕΚ Νίκαιας στις 27/05/2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 16.00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Μάνος Λοΐζος” του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι . Ρέντη (Λεωφόρος Θηβών 245, Νίκαια).
Απόλυτα επιτυχημένη η συμμετοχή της Πειραματικής ΣΑΕΚ Νίκαιας ως εκθέτη στο My Gap Feel & Fill Festival 2004, που διοργανώθηκε την Πέμπτη, 07/11/2024, στο Πολεμικό Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας.
Το φεστιβάλ αποτέλεσε μία θαυμάσια ευκαιρία να γίνουν γνωστές στους περισσότερους από 3.500 επισκέπτες οι ειδικότητες που λειτουργούν στην Πειραματική ΣΑΕΚ Νίκαιας, το περιεχόμενο και τα προγράμματα σπουδών, ενώ καταρτιζόμενες/-οι των ειδικοτήτων της ονυχοπλαστικής και της αισθητικής επέδειξαν σε πραγματικό χρόνο τις δεξιότητες που έχουν αναπτύξει στον τομέα τους.
Οι συμμετέχουσες/-οντες παρείχαν στους επισκέπτες όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται προκειμένου να ενημερωθούν για τις επιλογές που προσφέρει η Πειραματική ΣΑΕΚ Νίκαιας αναφορικά με τις ευκαιρίες εκπαίδευσης που προσφέρει, διευκολύνοντας έτσι τις/τους υποψήφιες/-ους σπουδάστριες/-τές στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Το My Gap Feel & Fill Festival πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής.
Στις 09/12/2024 οι σπουδάστριες/-ές του Α’ εξαμήνου της ειδικότητας “Εθ\ιδικός Αισθητικής και Τέχνης του Μακιγιάζ” παρακολούθησαν δωρεάν σεμινάριο από την εταιρεία VENUS ELECTRONICS International που αφορούσε περιποίηση λεύκανσης και λάμψης προσώπου. Εφαρμόστηκαν κατάλληλα καθαριστικά προϊόντα και διάφοροι τύποι πήλινγκ, καθώς και θεραπεία πήλινγκ με χρήση μηχανήματος υπερήχων (σπάτουλα).
Στη συνέχεια ακολούθησε σεμινάριο με εφαρμογή ορών, κρεμών και τονωτικής μάλαξης του προσώπου, διείσδυσης προϊόντων με χρήση υπερήχων (φωνοφόρεση). Επίδειξη δημιουργίας, τοποθέτησης και αφαίρεσης υδροκολλοειδούς μάσκας.
Σε όλη την διάρκεια των σεμιναρίων οι σπουδάστριες είχαν ενεργή συμμετοχή εκφράζοντας απορίες, απαντώντας σε ερωτήσεις, δοκιμάζοντας προϊόντα και κάνοντας εφαρμογή αυτών.
Με το πέρας των σεμιναρίων ακολούθησε κλήρωση και μια σπουδάστριά μας κέρδισε μια ολοκληρωμένη θεραπεία προσώπου. Όλες οι σπουδάστριες που συμμετείχαν στα σεμινάρια, θα έχουν προνομιακές προσφορές για αγορές προϊόντων από την εταιρεία μέχρι την ολοκλήρωση της φοίτησής τους και δυνατότητα για δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Οι καταρτιζόμενες/-οι της ειδικότητας “Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων” Α’ Εξαμήνου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς-Στοά Αττάλου στις 30.10.2024.
Λίγα λόγια για το μνημείο
Η Στοά του Αττάλου, κατά την αρχαιότητα, δέσποζε στην ανατολική πλευρά της Αγοράς. Ανεγέρθηκε κατά τον 2ο αι. π.Χ. από Περγαμηνό αρχιτέκτονα και ήταν δώρο του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου ΙΙ (159-138 π.Χ.) στην πόλη της Αθήνας, όπως δηλώνει επιγραφή στο επιστύλιο της κάτω κιονοστοιχίας, η οποία διατηρείται αποσπασματικά: “ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΤΤΑΛΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΔΟΣ”. Εκτεινόταν σε μήκος 120 σχεδόν μέτρων, ήταν διώροφο κτίσμα με δεύτερη σειρά κιόνων στο εσωτερικό και 21 καταστήματα στο βάθος κάθε ορόφου. Η Στοά του Αττάλου αποτελούσε χώρο συνάντησης, περιπάτου αλλά και εμπορικό κέντρογια τους Αθηναίους. Καταστράφηκε από τους Ερούλους το 267 μ.Χ.
Λίγα λόγια για το Μουσείο
Το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς στεγάζεται από το 1957 στην αναστηλωμένη Στοά Αττάλου.
Το κτήριο αναστηλώθηκε- ανακατασκευάσθηκε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κατά το χρονικό διάστημα 1953-56, με κύριο σκοπό να στεγασθούν και να εκτεθούν τα πολυάριθμα ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαίας Αγοράς, προϊόντα των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (ASCSA). Η μελέτη βασίσθηκε στις μελέτες του αρχιτέκτονα Ιωάννη Τραυλού, και υλοποιήθηκε χάρη στη δωρεά του John D. RockefellerJr.
Φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αρχαία Αγορά, που χρονολογούνται από τους νεολιθικούς χρόνους μέχρι τη μεταβυζαντινή εποχή. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει σημαντικά εκθέματα που συνδέονται με τους θεσμούς και τη λειτουργία του αθηναϊκού δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η έκθεση είναι οργανωμένη σε χρονολογικές και θεματικές ενότητες και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο των αρχαίων Αθηναίων.
Τα αρχαιότερα εκθέματα, αγγεία, ειδώλια, όπλα και όστρακα κεραμικής, ανάγονται στους νεολιθικούς χρόνους, την πρώιμη και την μέση εποχή του χαλκού, την μυκηναϊκή και την γεωμετρική εποχή και προέρχονται κυρίως από αβαθή φρέατα και ταφές που ερευνήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αγοράς.
Τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου σχετίζονται με τις λειτουργίες του Αθηναϊκού Δημοκρατικού πολιτεύματος και χρονολογούνται στους κλασικούς, υστεροκλασικούς χρόνους. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται: πήλινα δημόσια μέτρα, χάλκινα επίσημα σταθμά, τμήμα μαρμάρινου κληρωτηρίου, χάλκινα δικαστικά πινάκια, μία πήλινη κλεψύδρα, χάλκινες δικαστικές ψήφοι, και όστρακα οστρακισμού με χαραγμένα τα ονόματα γνωστών στρατηγών και πολιτικών ανδρών της αρχαιότητας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μαρμάρινο ψηφισματικό ανάγλυφο με παράσταση του Δήμου και της Δημοκρατίας και χαραγμένο ψήφισμα της Εκκλησίας του Δήμου κατά της τυραννίας. Σημαντική ενότητα αποτελούν τα ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία, πολλά έργα γνωστών αγγειογράφων (όπως ο Ζωγράφος του Νέσσου, ο Εξηκίας, κ.λπ.), και τα σκεύη καθημερινής χρήσης, οι λύχνοι, τα ειδώλια, καθώς και λιγοστά κοσμήματα και νομίσματα. Την έκθεση συμπληρώνουν γλυπτά μικρών διαστάσεων, τα οποία αντιγράφουν έργα γνωστών καλλιτεχνών της αρχαιότητας και μαρμάρινα εικονιστικά πορτραίτα ρωμαϊκών χρόνων.
Λίγα λόγια για την επίσκεψη Κατά την επίσκεψή μας, με σπουδαστές του Α’ εξαμήνου της ειδικότητας «Φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων», είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά με ζητήματα αναστήλωσης, προστασίας και ανάδειξης των πολιτιστικών αγαθών, να σκεφτούμε για τις «ιστορίες» των αντικειμένων, και πώς αυτές μπορούν να μας «αφηγηθούν» ανθρώπινες ιστορίες, να δούμε στοιχεία της κοινωνικής ζωής των Αθηναίων και του δημοκρατικού πολιτεύματος, να συζητήσουμε με σπουδαστές Μουσειολογίας του ΕΚΠΑ σχετικά με τις ειδικότητες των μουσειακών επαγγελμάτων. Τέλος, αξιολογήσαμε την επίσκεψή μας όλοι μαζί, βάσει των κριτηρίων για την αξιολόγηση των μουσειακών εκθέσεων.
Στις 08/12/2025 οι καταρτιζόμενες/-οι της ειδικότητας “Βοηθός Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας” Γ’ Εξαμήνου παρακολούθησαν την παράσταση Φάρμα των Ζώων στο Μέγαρο Μουσικής. Η εμπειρία ήταν εξαιρετική. Ένα έργο γεμάτο από διάδραση, σκηνικά, εναλλαγές ρόλων, ήχων και μουσικής. Οι σπουδάστριες/-ές ενθουσιάστηκαν μαζί με τις εκπαιδεύτριες και αισθάνθηκαν συγκινημένες/-οι στο έπακρο βαθμό. Στο τέλος οι ηθοποιοί στάθηκαν μαζί μας για αρκετή ώρα λύνοντας απορίες και εκθέτοντας τις απόψεις τους πάνω στο καλλιτεχνικό δημιούργημα.
Οι καταρτιζόμενες/-οι της ειδικότητας “Βοηθός Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας” Γ’ Εξαμήνου παρακολούθησαν την παράσταση Κάτι σαν Κήπος από την ομάδα Artica.
Ο υπέροχος αυτός θίασος πρωτοπορεί στο βρεφικό θέατρο με σκοπό να αναδειχθεί η ανάγκη του θεάτρου σε ηλικίες παιδιών από δέκα μηνών έως πέντε ετών. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα αυτοσχεδιασμών, ηχητικών ερεθισμάτων και ατμοσφαιρικής σκηνοθεσίας. Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης οι σπουδάστριες και σπουδαστές ήρθαν σε επαφή με τους συντελεστές κάνοντας κομβικές ερωτήσεις και θέτοντας προβληματισμούς. Εντύπωση έκανε επίσης το studio Μαυρομιχάλη το οποίο βρίσκεται στην ιστορική περιοχή των Εξαρχείων, ένας χώρος ζεστός και άμεσος για τις οικογένειες.
Ευχαριστούμε όλα τα μέλη της ομάδας Artika (μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου για τη διάδοση και προώθηση των παραστατικών τεχνών για τις πολύ νεαρές ηλικίες 0 -6 χρονών) και ιδιαίτερα την κ Μαριλένα Τριανταφυλλιδου για την ζεστή συνεργασία και υποδοχή αλλά και την ανοιχτή πρόσκληση στα πλαίσιο του μαθήματος “Θεατρικό Παιχνίδι”.
Πρόκειται για μία παράσταση βασισμένη κυρίως στο θέατρο της επινόησης, με χορό και ζωντανή μουσική που μιλάει σε όλες τις αισθήσεις, μιλάει για τη φιλία, το μοίρασμα αλλά και το φόβο.
Στο πλαίσιο του μαθήματος “Ιστορίας της Τέχνης” Α’ εξαμήνου, οι εκπαιδευόμενες/-οι της ειδικότητας “Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων ” συνοδευόμενοι από την εκπαιδεύτριά τους πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου.
Είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις εξαιρετικές μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου που περιλαμβάνουν εκθέματα του κυκλαδικού πολιτισμού και της αρχαίας ελληνικής και κυπριακής τέχνης, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους και αφομοιώνοντας όσα μαθαίνουν στη θεωρία. Παράλληλα τους δόθηκαν πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές για πρακτικά ζητήματα της ειδικότητάς τους από το φύλακα του Μουσείου, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά όπως και το υπόλοιπο προσωπικό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Οι εκπαιδευόμενες/-οι της ειδικότητας “Ειδικός Αισθητικής και Τέχνης του Μακιγιάζ” Γ’ Εξαμήνου καλέστηκαν να προετοιμάσουν και να εφαρμόσουν μακιγιάζ σε αθλήτριες του συλλόγου “Έναθλος” που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Αντώνης Σαμαράκης για χριστουγεννιάτικη επίδειξη.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι σχετίζεται με τον αθλητισμό, τον φωτισμό και την αισθητική της εκδήλωσης, οι εκπαιδευόμενες/-οι εφάρμοσαν σε πραγματικό χρόνο μακιγιάζ αναπτύσσοντας πρακτικές δεξιότητες. Επίσης διαχειρίστηκαν το χρόνο και το στρες, τις δυσμενείς συνθήκες χώρου εργασίας , αναπτύχθηκε η ομαδικότητα και η επικοινωνία. Η δράση αυτή τους εμπλούτισε τις εμπειρίες και τους αύξησε την επαγγελματική αυτοπεποίθηση.
Στις 20/12/24 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ειδικό σχολείο Αιγάλεω, η οποία έλαβε μέρος από τις 9 π.μ. έως τις 12 π.μ., με σκοπό οι σπουδαστές να πραγματοποιήσουν χριστουγεννιάτικο μακιγιάζ -face painting τόσο στους μαθητές του σχολείου όσο και στους υπαλλήλους του, εξασκώντας τις δεξιότητες τους και αποκτώντας μια ξεχωριστή εμπειρία και μοιράζοντας χαμόγελα στα παιδιά.
Στις 12/11/2025 οι καταρτιζόμενες/-οι της ειδικότητας “Στέλεχος Ψηφιακού Μάρκετινγκ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Πειραματική)” Α’ Εξαμήνου παρακολούθησαν το Συνέδριο Infocom World 2024.
Οι εκπαιδευόμενες/-οι ήρθαν σε επαφή με επαγγελματίες του αντικειμένου τους. Είδαν εφαρμογές και στρατηγικές marketing, αναφέρθηκαν σε πρακτικές εφαρμογής και τρόπους προσέγγισης που έχουν ακολουθήσει οι εταιρείες μέχρι σήμερα. Ακόμα ήρθαν σε επαφή με εφαρμογές και πολυμέσα επεξεργασίας και δημιουργίας marketing content. Τέλος δόθηκαν στους εκπαιδευόμενους κατευθύνσεις σχετικά με την δομή και τον τρόπο προσέγγισης ενός site κατά την δημιουργία του.