2022Β – “Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων” Α΄ Εξαμήνου – Εκπ/κή Επίσκεψη στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης

Μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης

Την Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022, οι καταρτιζόμενες/-οι της ειδικότητας «Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων» Α΄ εξαμήνου επισκέφθηκαν το Μουσείο Παιδικής Τέχνης, που βρίσκεται στην Πλάκα. Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4 έως 14 ετών και προτείνει μια διαφορετική εκπαιδευτική προσέγγιση, τη μάθηση μέσω της Τέχνης.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος των Τεχνικών και είχε ως στόχο οι σπουδαστές και μελλοντικοί επαγγελματίες :

-να έρθουν σε επαφή με την παιδική Τέχνη,

-να γνωρίσουν καλές παιδαγωγικές πρακτικές για την αξιοποίηση της τέχνης ως μέσο έκφρασης των μικρών παιδιών και

-να αναγνωρίσουν τη δημιουργική συμβολή της Τέχνης στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι καταρτιζόμενοι  περιηγήθηκαν  στα εκθέματα και παρακολούθησαν το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες:  “Μόνος ή Μοναδικός; Διαφορετικότητα και Ρατσισμός”. Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες τις έννοιες της διαφορετικότητας και του ρατσισμού μέσω της σύγχρονης εκπαιδευτικής προσέγγισης «μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης» και ειδικότερα αντλώντας ερεθίσματα από τα εκθέματα, έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών

  • με την καθοδήγηση του ερμηνευτή
  • με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων
  • με  φύλλα εργασίας
  • αξιοποιώντας ποικίλα εκφραστικά μέσα και εικαστικά παιχνίδια

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν σε εργαστήριο ζωγραφικής, όπου ο καθένας δημιούργησε το ατομικό του έργο.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι εκπαιδευόμενοι αναγνώρισαν την αξία της παιδικής τέχνηςενώ ταυτόχρονα διεύρυναν τους ορίζοντές τους  ως προς τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη από τα μικρά παιδιά. Παράλληλα ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα διαφορετικότητας και στους τρόπους προσέγγισής τους με τα μικρά παιδιά.