2024Β – “Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων” Α’ Εξαμήνου – εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

Οι καταρτιζόμενες/-οι της ειδικότητας “Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων” Α’ Εξαμήνου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς-Στοά Αττάλου στις 30.10.2024.

Λίγα λόγια για το μνημείο

Η Στοά του Αττάλου, κατά την αρχαιότητα, δέσποζε στην ανατολική πλευρά της Αγοράς. Ανεγέρθηκε κατά τον 2ο αι. π.Χ. από Περγαμηνό αρχιτέκτονα και ήταν δώρο του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου ΙΙ (159-138 π.Χ.) στην πόλη της Αθήνας, όπως δηλώνει επιγραφή στο επιστύλιο της κάτω κιονοστοιχίας, η οποία διατηρείται αποσπασματικά: “ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΤΤΑΛΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΔΟΣ”. Εκτεινόταν σε μήκος 120 σχεδόν μέτρων, ήταν διώροφο κτίσμα με δεύτερη σειρά κιόνων στο εσωτερικό και 21 καταστήματα στο βάθος κάθε ορόφου. Η Στοά του Αττάλου αποτελούσε χώρο συνάντησης, περιπάτου αλλά και εμπορικό κέντρογια τους Αθηναίους. Καταστράφηκε από τους Ερούλους το 267 μ.Χ.

Λίγα λόγια για το Μουσείο

Το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς στεγάζεται από το 1957 στην αναστηλωμένη Στοά Αττάλου.

Το κτήριο αναστηλώθηκε- ανακατασκευάσθηκε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κατά το χρονικό διάστημα 1953-56, με κύριο σκοπό να στεγασθούν και να εκτεθούν τα πολυάριθμα ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαίας Αγοράς, προϊόντα των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (ASCSA). Η μελέτη βασίσθηκε στις μελέτες του αρχιτέκτονα Ιωάννη Τραυλού, και υλοποιήθηκε χάρη στη δωρεά του John D. RockefellerJr.

Φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αρχαία Αγορά, που χρονολογούνται από τους νεολιθικούς χρόνους μέχρι τη μεταβυζαντινή εποχή. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει σημαντικά εκθέματα που συνδέονται με τους θεσμούς και τη λειτουργία του αθηναϊκού δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η έκθεση είναι οργανωμένη σε χρονολογικές και θεματικές ενότητες και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο των αρχαίων Αθηναίων.

Τα αρχαιότερα εκθέματα, αγγεία, ειδώλια, όπλα και όστρακα κεραμικής, ανάγονται στους νεολιθικούς χρόνους, την πρώιμη και την μέση εποχή του χαλκού, την μυκηναϊκή και την γεωμετρική εποχή και προέρχονται κυρίως από αβαθή φρέατα και ταφές που ερευνήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αγοράς.

Τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου σχετίζονται με τις λειτουργίες του Αθηναϊκού Δημοκρατικού πολιτεύματος και χρονολογούνται στους κλασικούς, υστεροκλασικούς χρόνους. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται: πήλινα δημόσια μέτρα, χάλκινα επίσημα σταθμά, τμήμα μαρμάρινου κληρωτηρίου, χάλκινα δικαστικά πινάκια, μία πήλινη κλεψύδρα, χάλκινες δικαστικές ψήφοι, και όστρακα οστρακισμού με χαραγμένα τα ονόματα γνωστών στρατηγών και πολιτικών ανδρών της αρχαιότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μαρμάρινο ψηφισματικό ανάγλυφο με παράσταση του Δήμου και της Δημοκρατίας και χαραγμένο ψήφισμα της Εκκλησίας του Δήμου κατά της τυραννίας. Σημαντική ενότητα αποτελούν τα ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία, πολλά έργα γνωστών αγγειογράφων (όπως ο Ζωγράφος του Νέσσου, ο Εξηκίας, κ.λπ.), και τα σκεύη καθημερινής χρήσης, οι λύχνοι, τα ειδώλια, καθώς και λιγοστά κοσμήματα και νομίσματα. Την έκθεση συμπληρώνουν γλυπτά μικρών διαστάσεων, τα οποία αντιγράφουν έργα γνωστών καλλιτεχνών της αρχαιότητας και μαρμάρινα εικονιστικά πορτραίτα ρωμαϊκών χρόνων.


Λίγα λόγια για την επίσκεψη Κατά την επίσκεψή μας, με σπουδαστές του Α’ εξαμήνου της ειδικότητας «Φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων», είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά με ζητήματα αναστήλωσης, προστασίας και ανάδειξης των πολιτιστικών αγαθών, να σκεφτούμε για τις «ιστορίες» των αντικειμένων, και πώς αυτές μπορούν να μας «αφηγηθούν» ανθρώπινες ιστορίες, να δούμε στοιχεία της κοινωνικής ζωής των Αθηναίων και του δημοκρατικού πολιτεύματος, να συζητήσουμε με σπουδαστές Μουσειολογίας του ΕΚΠΑ σχετικά με τις ειδικότητες των μουσειακών επαγγελμάτων. Τέλος, αξιολογήσαμε την επίσκεψή μας όλοι μαζί, βάσει των κριτηρίων για την αξιολόγηση των μουσειακών εκθέσεων.