ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ_ΦΥΛΑΚΕΣ Γ΄_ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ_ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

14.11.2021 (1η εκπαιδευτική επίσκεψη)

Κατά την πρώτη μας περιήγηση επισκεφτήκαμε σημαντικές αρχαιότητες της πόλης του Πειραιά. Ξεκινήσαμε από τις Αστικές Πύλες του Πειραιά, μέσα στο πλαίσιο του μαθήματος, προκειμένου να δουν οι καταρτιζόμενοι ένα περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο και να αντιληφθούν τη σημασία της περίφραξης για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Ακόμη, ασχοληθήκαμε με ζητήματα που αφορούν τους ανθρωπογενείς κινδύνους στους αρχαιολογικούς χώρους. Ο χώρος αυτός είναι σημαντικός από αρχαιολογικής πλευράς και συγχρόνως καθώς βρίσκονται οι αποθήκες και τα εργαστήρια συντήρησης αντικειμένων.

Στη συνέχεια η επίσκεψη στην Ξυλαποθήκη, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είδαμε τη διαδικασία συντήρησης και αποθήκευσης των αντικειμένων που εντοπίστηκαν κατά  τις εργασίες της κατασκευής του Μετρό Πειραιά. Εκεί έγινε λόγος, μεταξύ άλλων, και για τους τρόπους ασφάλειας των κτιρίων.

Η περιήγηση μας σε έναν ακόμη αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται δίπλα σε ένα πάρκο ήταν ιδιαίτερα σημαντικός για να μιλήσουμε για διάφορα ζητήματα που αφορούν στο επάγγελμα του φύλακα, όπως και για Βασικές Αρχές Φύλαξης

Τέλος, η περιήγηση στα νεώρια του αρχαίου Πειραιά βοήθησε, ώστε να αντιληφθούν την σημασία που έχουν τα στέγαστρα για τους αρχαιολογικούς χώρους και την προστασία αρχαιοτήτων και ανθρώπων.

Δευτέρα 06/12/2021 – Τοπική Αργία

Τη Δευτέρα 06/12/2021 το Δ.ΙΕΚ Νίκαιας θα παραμείνει κλειστό λόγω εορτασμού του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της πόλης της Νίκαιας.