2023Β – “Βοηθός Φαρμακείου” Γ’ Εξαμήνου – εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών του ΠΑΔΑ

Στις 18 Δεκεμβρίου 2023, σε δύο ομάδες, έγινε επίσκεψη των καταρτιζομένων στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών του ΠΑΔΑ υπό την επίβλεψη της εκπαιδεύτριας Θ. Φιλιππακοπούλου. Εκεί τους δόθηκε η ευκαιρία να ασκηθούν στη χρήση του φασματοφωτόμετρου υπεριώδους-ορατού για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης διαλυμάτων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, όργανο το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στο εργαστήριο του Πειραματικού ΙΕΚ Νίκαιας.

Συγκεκριμένα:

  • Ταυτοποίησαν διάφορα σκευάσματα (εμπορικά δισκία σιδήρου, ακετυλοσαλικυλικού οξέος, παρακεταμόλης, ιβουπροφαίνης) εκθέτοντας διαλύματά τους σε ακτινοβολία UV-Vis, σε μήκη κύματος 185- 1100 nm και αναγνωρίζοντας τις χαρακτηριστικές κορυφές τους.
  • Κατασκευάστηκαν καμπύλες αναφοράς και προσδιορίστηκαν οι συγκεντρώσεις διαλυμάτων που προήλθαν από λειοτρίβηση και επεξεργασία των δισκίων των ανωτέρων σκευασμάτων. Έγινε αναγωγή των αποτελεσμάτων σε τιμές περιεκτικότητας των δραστικών ουσιών ανά δισκίο. Τέλος έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων με τις αναγραφόμενες τιμές περιεκτικότητας στις συσκευασίες των σκευασμάτων.