2023Α – “Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας” Β’ Εξαμήνου – εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δήμο Αθηναίων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη των σπουδαστών της ειδικότητας «Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας»του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. Νίκαιας, στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων. Οι καταρτιζόμενες/-οι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τα ανώτατα στελέχη της ομάδας Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας μιας επιτυχημένης εκδήλωσης, τεχνικές καλής επικοινωνίας, καθώς και να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με την καθημερινότητα εργασίας στον τομέα δημοσίων σχέσεων σε ένα δημόσιο φορέα.

Ειδικότερα, η κα. Βίκυ Χύτα, Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων, παρουσίασε το διεθνές επικοινωνιακό προφίλ του Δήμου Αθηναίων και ανέλυσε τη στρατηγική σκέψη και μεθοδολογία που διέπει όλες τις επικοινωνιακές δράσεις και ενέργειες του Δήμου, δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες που λαμβάνουν υπόψη για την καλύτερη συνεργασία με τους πολίτες, άλλες πόλεις, δίκτυα και οργανισμούς του εξωτερικού.

Στη συνέχεια, η κα.Ευτυχία Βαγγελάτου, στέλεχος του τμήματος για την οργάνωση εκδηλώσεων και υπεύθυνη εθιμοτυπίας, επισήμανε την ανάγκη του σωστού προγραμματισμού και της λεπτομερούς οργάνωσης για μια εκδήλωση. Ειδικότερα, η κα. Βαγγελάτου ανέλυσε τα καθήκοντα, τις αρμοδιότητες των συντελεστών, τα πιθανά εμπόδια που οι επαγγελματίες του χώρου καλούνται να αντιμετωπίσουν, αλλά και τις λύσεις που πρέπει να προσφέρουν. Επιπλέον, τόνισε πως είναι απαραίτητο να υπάρχει επαγγελματισμός, σεβασμός και ευγένεια στα συμμετέχοντα μέλη. Επιπρόσθετα, κατά την παρουσίαση της, η κα. Βαγγελάτου έκανε αναφορά πως την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης είναι σημαντική η επικοινωνία με όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης, ώστε να τους ευχαριστήσουμε για την συνεισφορά τους.

Η κα. Πέπη Σταυριανάκου, στέλεχος του τμήματος για τη διαχείριση της ταυτότητας του Δήμου,  μίλησε στις/στους καταρτιζόμενες/-ους μέσα από την οπτική της εργασιακής της εμπειρίας, για τη σπουδαιότητα και βαρύτητα της καλής φήμης, της εδραίωσης του ονόματος στο απευθυνόμενο κοινό αλλά και τις δράσεις για την διατήρηση της.

Ο κ. Νικόλας Καλλανίδης, στέλεχος του τμήματος για τις διεθνείς συνεργασίες, αναφέρθηκε στις κρίσεις οι οποίες σε απρόσμενο χρονικό διάστημα δυσχεραίνουν την εικόνα του Δήμου αλλά και των σημαντικών ανθρώπων με τους οποίους σχετίζεται ο Δήμος Αθηναίων. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για τα εργαλεία του city branding & city diplomacy.

 Τέλος, ο κ. Χρήστος Πάσχος, στέλεχος του τμήματος για τη διαχείριση του site του  Δήμου Αθηναίων, επικοινώνησε τη σπουδαιότητα του συχνού update, ήτοι τη διαρκή εσωτερική επικοινωνία όλων των ομάδων επικοινωνίας του Οργανισμού, του follow up καθώς και της ανάγκης επικοινωνίας των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου με τρόπο που να είναι κατανοητός από τους πολίτες κι όχι με όρους εσωτερικής δομής του φορέα.

Ακολούθησαν ερωτήσεις των σπουδαστών και εποικοδομητική συζήτηση με τα στελέχη των Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αθηναίων γύρω από τις τρέχουσες εξελίξεις στους τομείς των διεθνών επικοινωνιών, της διοργάνωσης εκδηλώσεων, της αντιμετώπισης των κρίσεων και της διαχείρισης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, γεγονός που συνέβαλε ώστε οι φοιτητές του Πειραματικού Δημοσίου Ι.Ε.Κ. Νίκαιας να διευρύνουν τις εμπειρίες τους στο αντικείμενο της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων.