2022B – Βοηθοί Φαρμακείου Α΄ Εξαμήνου – Εκπ/κή Επίσκεψη στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών του ΠΑ.Δ.Α.

Στα πλαίσια του εργαστηριακού μαθήματος “Αναλυτική Χημεία” οι καταρτιζόμενες/-οι της ειδικότητας “Βοηθός Φαρμακείου” Α΄ Εξαμήνου, πραγματοποίησαν εκπαιδεύετική επίσκεψη σε δύο ομάδες, στις 05 και 06 Δεκεμβρίου 2022, στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτριών Θ. Φιλιππακοπούλου και Ε. Γρηγοριάδου, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν τη λειτουργία αρκετών εργαστηριακών συσκευών.

–  Παρακολούθησαν τη λειτουργία στήλης απιονισμού νερού, τους εξηγήθηκε ο τρόπος λειτουργίας της και οι ιδιότητές της και την χρησιμοποίησαν για την παραγωγή απιονισμένου νερού, το οποίο μετέφεραν για χρήση στο Εργαστήριο του Πειραμτικού ΔΙΕΚ Νίκαιας.

– Περιεργάστηκαν ηλεκτρονική συσκευή φυγοκέντρησης, τους εξηγήθηκε ο τρόπος λειτουργίας της και την χρησιμοποίησαν σε διάφορες στροφές λειτουργίας, για να διαχωρίσουν αιωρήματα λάσπης και κιμωλίας.

– Συναρμολόγησαν συσκευή διήθησης κενού, τους εξηγήθηκε ο τρόπος λειτουργίας της καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της υδραντλίας κενού καθώς και της ηλεκτρικής αντλίας κενού.

– Συναρμολόγησαν και έθεσαν σε λειτουργία διάταξη βρασμού με κάθετο ψυκτήρα και επαναρροή του υγρού.

– Χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό πεχάμετρο, πήραν μετρήσεις pH σε διάφορα υγρά και χρησιμοποίησαν ρυθμιστικά διαλύματα.

– Χρησιμοποίησαν συσκευή ανάδευσης vortex και τους εξηγήθηκε η λειτουργία της.

– Χρησιμοποίησαν συσκευή ομογενοποίησης γαλακτωμάτων, τους εξηγήθηκε η λειτουργία της και χρησιμοποιήθηκε για ανάμιξη νερού και ελαίου με προσθήκη γαλακτωματοποιητή. Τέλος παρασκευάστηκε με τη βοήθειά της συσκευής καλλυντική κρέμα πολύ καλής ποιότητας.

– Τους εξηγήθηκε η λειτουργία του λουτρού υπερήχων και το χρησιμοποίησαν για διασπορά υλικών.

– Είδαν ντουλάπα φύλαξης αντιδραστηρίων με σύστημα αναρρόφησης ατμών καθώς και διάταξη απαγωγού.

– Χρησιμοποίησαν συσκευές μαγνητικής ανάδευσης και θέρμανσης, ξηραντήρες, πυριαντήριο και διάταξη απλής διήθησης. Τους εξηγήθηκε η λειτουργία τους.

– Έθεσαν σε λειτουργία σφαιρόμυλο ανάμιξης υλικών.

– Ζύγισαν διάφορα αντιδραστήρια με αναλυτικό ζυγό 4 δεκαδικών ψηφίων.

– Χρησιμοποίησαν αυτόματες πιπέτες για μεταφορά υγρών δειγμάτων.

Οι καταρτιζόμενοι έδειξαν ενθουσιασμό με την επαφή τους με τον εν λόγω εξοπλισμό και εμπλούτισαν σημαντικά τις γνώσεις και δεξιότητές τους. Εξέφρασαν την επιθυμία να επαναλάβουν την επίσκεψη και στο επόμενο εξάμηνο, ώστε να χειριστούν κι άλλα όργανα που εμπίπτουν στη ύλη του μαθήματος στο επόμενο εξάμηνο.